Grottor

Om ni vill söka efter grottor i erat landskap så har Sveriges speleologförbund skapat en hemsida som ni finner här.

Här nedan skriver jag om de grottor som jag har besökt i de Östgötska skogarna. Längre ned på sidan finner ni grottor i andra landskap.

Finspång - Torekulla Kyrka (Sonstorp)

5 km väster om Finspång i närheten av Sonstorp finner ni denna spännande grotta. Åk på väg 51 mot Sonstorp från Finspång, efter Falla svänger vägen lite och här får ni vara uppmärksam på en grusväg till höger, det står en liten skylt "Torekulla Kyrka", men den kan vara svår att upptäcka. Fortsätt sedan 500 meter på grusvägen och tag sedan av till vänster innan ni snart når en parkering vid en grind. Sedan är det bara att följa skyltarna mot grottan som ni finner i skogen cirka 300 meter från parkeringen. Torekulla kyrka är en av Östergötlands mest spännande grottor, då den har en "kyrksal" som är cirka 8 meter lång och cirka 4 meter bred, höjden är cirka 1.5 meter, så man kan ta sig till salen utan större problem. Ljuset tar sig in i salen via flera öppningar, men ha med er en ficklampa så att ni ser den mäktiga salen på bästa sätt.

Kinda (Trollegater)

Cirka 9 km nordväste om Rimforsa finns ett av Sveriges största urbergsgrottområde. Ni följer vägen som går mot Ulrika från Rimforsa och efter cirka 7 km svänger ni sedan av på en grusväg, åk ytterligare 2 km och ni når fram till en stor parkering med tillhörande informationstavla, toalett och grillplats. Cirka 200 meter från parkeringen finner ni grottorna, det finns tydliga pilar som visar var det är lämpligast att vandra ned under jord. Ni bör dock inte vandra ned ensam och tänk på att ni ska ha oömma kläder, hjälm och en bra ficklampa. Under jord i den stora salen öppnar sig en 100 meter lång grotta, takhöjden är dock inte mycket mer än 1 meter, men det finns så mycket spännande att upptäcka både under och över jord. Läs mer om grottsystemet och dess omgivningar på länsstyrelsens hemsida som ni finner här.

Linköping (Solltorpsgrottan)

Ungefär 4 km norr om Ulrika utmed grusvägen mot Haraldsbo visar en skylt att det finns en grotta i närheten. Öppningen är inte stor, men ett rep hjälper er ned i grottan. Väl nere möts ni av tanken över att grottan är ganska hög. Uppe i taket glimtar det som av silver och kantiga sten formationer skapar en spännande grotta. Man kan inte gå jättelångt i grottan som ovan grottforskare, men den är ändå väl värd ett besök.

Norrköping (Övre Glottern)

Cirka 7 km norr om Åby kan man svänga till höger mot Övre glottern när ni färdats på riksväg 55/56, parkeringsplats finns vid starten av den led som skall ta er till grottan. Grottan är norr om den tredje rundslingan vid Övre glottern, när ni vandrat några km längs den norra delen av de tre rundslingorna får ni vara uppmärksam på en avstickare norröver (karta över glotternrundorna). Avstickaren i det nordöstra hörnet av den östra vandringsslingan finner ni några hundra meter innan denna den tredjer rundslingan börjar gå söderöver. Avstickaren är markerade med äldre typ av markeringar och kan vara svår att se, så titta lite längre fram i terrängen så att ni inte vandrar förbi avstickaren. När ni vandrat avstickaren cirka 100 meter svänger ni till höger vid en mindre grusväg och nu vandrar ni bredvid en mindre bergsvägg. Efter 100 meter skall ni svänga upp till vänster och nu ser ni grottan cirka 30 meter upp i skogen. Grottan liknar en gammal klassisk boningsgrotta som man kan se på filmer, stor öppning och med eldplats i mitten av grottan som inte är så stor, men väl värd ett besök för den grottintresserade.

Norrköping - KopparboGrottan (Kopparbo - Vildmarkshotellet)

Starta er vandring till grottan vid vildmarkshotellet, vandra sedan några km på den vackra delen av östgötaleden till höger i riktning mot Kvarsebo och ni passerar snart det lilla samhället Kopparbo. Snart får ni se skyltar som visar er mot KopparboGrottan och efter att ni passerat lite blöt terräng så ser ni grottan framför er.

Ingången är lagom stor för en normalväxt person att ta sig ned genom, ni skall dock vara observant på att grottan kan periodvis var ganska fylld med vatten, så välj rätt årstid för erat besök här. Det första Schaktet som är cirka 7 meter fixar ni utan att bli alltför blöt och här är det inte så trångt, sedan bär det nedåt till nästa schakt och nu gäller det att vara beredd på att man kan få dyka ned under vattnet för att ta sig vidare. Finska grottforskare har varit och studerat grottan och detta är ett populärt resmål för grottforskare, det finns klipp på youtube om kopparbogrottan. Skulle man nu försöka sig på att ta sig igenom hela grottan så mäter den hela 100 meter, vilket är mäktigt att tänka på när du befinner dig ovan jord. Läs mer om grottan och området på denna hemsida.

 

Åtvidaberg - Könserums grotta

 

Straxt söder om Könserum finner ni en grusväg med en vägbom, där ska ni parkera och blicka upp till vänster om vägen. Här finns ett antal större klippblock som har skapat flera spännande grottor, det mest spännande finns mitt i denna klippblockssamling, så tar er upp på dem och utforska. Det finns även en mindre grotta i närheten av där ni parkerade. Den stora grotta i mitten av klippblockssamlingen har ett labyrintliknande systen av tunnlar. Det är relativt enkelt att ta sig ned i den stora grottan och öppningen är stor.

 

Ödeshög - Oxbåset (Ombergs branter)

Denna grotta kräver en hel del för att nå, men väl framme lär ni inte bli besvikna av området omkring grottan. Starta er vandring vid Stocklycke cafés parkering och följa sedan sjövägen som finns till vänster om parkeringen. Efter cirka 1 km finns en skylt som visar till en utsiktsplats som kallas Oxbåset. Efter en kortare tur i skogen når ni upp till en höjd som ger en utsikt som ni inte lär glömma. Här finns en brant nedgång till ett antal klippor vid sjön Vätterns kalla vatten. Ta det försiktigt ned för branten så möts ni av en vidunderlig utsikt över dels grottan lite längre bort, men blicka också mot branten där ni nyss stod och njut av utsikten, där finns en märklig öppning i terrängen. Om ni vill nå grottan så gör ni det enklast på vintern eller via båt, kanot/kajak. Det är inte rekomenderat att försöka ta sig dit vår, sommar eller höst, då vågorna kan slå höga mot klippväggen.

 

Grottor i Småland

Vimmerby - Amaliagrottan

Jag skulle säga att det finns grottor och så finns det Grottor. Denna faller under kategorin Grottor, det vill säga att den är väldigt spännande och mera intressant än de flesta andra. Det finns flera andledningar till detta, jag återkommer till detta. Hela området vid sjön försjön är väldigt speciellt och unikt, det liknar verkligen något hämtat från en saga av John Bauer.

Från parkeringen vid försjön är det en kortare vandring innan ni når klippblocken som är mycket spännande. När ni sedan når amaliagrottan så tycker jag att ni ska klättra upp på dessa tak och blicka uppåt, den mäktiga syn som möter er ovanför era huvud är häpnadsväckande. När ni sedan vandrar in i själva grottan så märker ni hur stor den är och att det är som en större sal med ett bord vid ingången. När ni hämtat andan från allt det vackra så kan ni fortsätta er vandring upp på korpaberget och njuta av utsikten. Stigningen är ganska tuff, men utsikten över småland och östergötlands skogar är mäktig.

 

 

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)